Συνταγή: Ριζότο με σπαράγγια

Ο σεφ του Κτήματος Μπραϊμνιώτη, Θωμάς Λωρίδας, σας προτείνει μια ιδανική συνταγή για χορτοφάγους ή αν προτιμάτε, μια πρόταση για ένα εναλλακτικό πιάτο.

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

Χρόνος μαγειρέματος: 20′

Υλικά:

  • 3 KOYΠEΣ NEPO
  • AΛATI
  • 500gr ΦPEΣKA ΠPAΣINA ΣΠAPAΓΓIA KOMMENA ΣTH MEΣH H 400gr ΣΠAPAΓΓIA AΠO KONΣEPBA
  • 1 1/2 KOYΠAΣ PYZI KAPOΛINA ή carnaroli
  • 1/3KOYΠA BOYTYPO
  • 1/4 KOYΠAΣ ΨIΛOKOMMENO TΣAIBΣ H ΦPEΣKO KPEMMYΔAKI ΛEYKO KAI ΠPAΣINO MEPOΣ
  • 1/2KOYΠA ΛEYKO ΞHPO KPAΣI
  • 3 KOYΠEΣ ZΩMO KOTAΣ H ΛAXANIKΩN
  • 1 KOYΠA TPIMMENH ΠAPMEZANA
  • 3 KOYTAΛIEΣ ΨIΛOKOMMENO BAΣIΛIKO
  • 1 KOYTAΛAKI ΞYΣMA ΛEMONIOY
  • MAYPO KOKKINO KAI ΠPAΣINO ΦPEΣKOTPIMMENO ΠIΠEPI

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι επάνω στη φωτιά και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, ρίχνουμε τα σπαράγγια για 5′ ώσπου να μισομαλακώσουν.

Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη. Φυλάμε το νερό από τα σπαράγγια (είναι περίπου 3 κούπες) αλλιώς συμπληρώνουμε με ζωμό.

Κόβουμε και φυλάμε τις μύτες από τα σπαράγγια και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Σοτάρουμε το μισό βούτυρο, τα τσάιβς ή τα κρεμμυδάκια με το ρύζι.

Ρίχνουμε το κρασί και σιγοβράζει για 3-4 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί.

Ανακατεύουμε το ζωμό με το νερό που έβρασαν τα σπαράγγια και το ρίχνουμε σε δόσεις κατά διαστήματα, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός που προσθέσαμε πριν ρίξουμε τον καινούργιο.

Ρίχνουμε τόσο ζωμό όσο χρειαστεί για να μαλακώσει το ρύζι εξωτερικά αλλά να κρατάει εσωτερικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με την παρμεζάνα και το ξύσμα λεμονιού.

Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε.

Σερβίρουμε το ριζότο με τριμμένα πιπέρια και βασιλικό.

Σερβίρετέ το βάζοντας κάτω τις μύτες σπαραγγιών αφού πρώτα τις σοτάρετε ελαφρά με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Και καλή σας όρεξη!

 

2017-02-28T19:18:41+02:00